Dobrodošli na spletni strani Strelskega društva Štefan Kovač Turnišče, ki je bilo ustanovljeno leta 1974.

Zgodovina

Strelsko Društvo Štefan Kovač Turnišče je bilo ustanovljeno leta 1974 pod imenom Strelska družina Štefan Kovač Turnišče. Poimenovanje društva Štefan Kovač ni naključno, saj je v bližini Turnišča živel ta narodni heroj, ki je padel v drugi svetovni vojni.

Društvo so ustanovili simpatizerji tega športa, da bi se lažje ukvarjali s strelstvom in v tem športu tudi tekmovali. Svoje sposobnosti so najprej merili med seboj, nato pa so začeli tekmovati tudi na raznih lokalnih tekmovanjih. Streljalo se je s serijskimi zračnimi puškami, ki so bile v večini last tekmovalcev. Šele postopoma je bilo društvo zmožno nakupiti nekaj kosov orožja ter s tem omogočiti čim več talentom tekmovanje v strelstvu. Pogoji za izvajanje dejavnosti so bili slabi, saj društvo ni imelo primernega strelišča in se je moralo zaradi tega nemalokrat seliti iz ene na drugo lokacijo.

Ena prelomnic v zgodovini društva je bil začetek 90. let ko je društvo dobilo sodobno 9 stezno avtomatizitano strelišče na podstrešju Osnovne šole Turnišče.

Z začetkom 90. let prejšnjega stoletja je povezan tudi prehod na tekmovanje s standardnim zračnim orožjem. Kar pomeni, da se je v društvu začelo trenirati in tekmovati z orožjem, ki je v mednarodnem programu. Da je bila to dobra odločitev, pričajo rezultati, saj se je ekipa s puško uvrstila v prvo državno ligo, kjer uspešno tekmuje še danes.

V preteklosti so se v društvu poleg streljanja z zračno puško razvile tudi druge discipline. Danes člani društva torej tekmujejo s serijsko zračno puško, standardno zračno puško, standardno zračno pištolo, malokalibersko puško, velikokalibersko puško in samostrelom na 10 in 30 metrov.

Plod kvalitetnega strokovnega dela je več strelcev, ki so v že zastopali Slovenijo v sklopu reprezentanc. Najuspešnejši član društva je reprezentant Slovenije Robi Markoja, ki je leta 2003 postal svetovni prvak v streljanju s samostrelom v klečečem položaju in osvojil srebrno kolajno v kombinaciji stoječega in klečečega položaja. Dve leti pozneje je osvojil še naslov evropskega prvaka v omenjeni disciplini.

Ekipe društva uspešno tekmujejo v 1. državni ligi s puško in pištolo, 2. državni ligi sever s puško, 3. državni ligi s puško, mladinski državni ligi, Pokalu prijateljstva za pionirje, Regijski pionirski ligi SV in na regijskih ter državnih prvenstvih. Poleg tekmovanj v Sloveniji pa sodelujemo v mednarodni Ligi treh dežel a puško, kjer tekmujejo ekipe iz Slovenije, Hrvaške in Avstrije ter v mednarodni First ligi s pištolo, kjer sodelujejo ekipe iz Slovenije, Hrvaške in Madžarske. Udeležujemo pa se tudi raznih turnirjev doma in v tujini, kjer merimo svoje sposobnosti z mednarodno konkurenco.

Dejavni pa smo prav tako v organizacijskem smislu, saj sta bili v Turnišču leta 1994 in 1997 organizirani državni prvenstvi, kjer so se pomerili najboljši strelci Slovenije. Tudi v prihodnje je poslanstvo društva nadaljevanje strelske tradicije v Turnišču in bližnji okolici ter razvoj športa, ki je Sloveniji prinesel zlato olimpijsko kolajno.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

0 Response to "Zgodovina"

RSS